ZATOČENIK TAME

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Goran Malbaša
Izdavač: Književna omladina Srbije
ISBN 978-86-7343-340-0
Povez: Broš
Pismo: latinica
Br.strana: 190
Godina: 2018.

Array
500,00 Дин.

„Kipling je govorio da majstorska umešnost stoji u osnovi svake velike umetnosti. Te reči smo neprekidno imali na umu čitajući novu knjigu iz pera Gorana Malbaše, vrhunski triler pod nazivom ,, Zatočenik tame'' ( Književna omladina Srbije).
Napetim stilom i pronicljivim razumevanjem najmračnijih ljudskih nagona, Goran Malbaša nam donosi nesvakidašnje, šokantno i veoma kompleksno književno delo o razornom uticaju neokajane prošlosti na sadašnjost. Svojim dubokim uvidima u bespuća ljudske duše, ovaj vrsni triler nadilazi uobičajene žanrovske standarde i donosi majstorski osmišljenu priču koja će u atmosferi misterije i napetosti držati čitaoca u neizvesnosti do samog kraja. Pa čak i sam kraj... biće samo novi početak...

Radnja romana:
Istorijski vihor Prvog srpskog ustanka iznedriće Arsenijeviće – porodicu koja će u narednih dvesta godina dati neke od najistaknutijih predstavnika srpske elite. Svoj porodični uspon oni započinju zločinom – u naletu pohlepe i ljubomore, Vukan Arsenijević Crni ubija Arsena Sankovića na čije ime ubrzo pada zaborav.
Mnogo godina kasnije, raspad Jugoslavije donosi teška iskušenja za Arsenijeviće. Njihov najmlađi izdanak, Andrej, naslednik je najboljih vrlina svojih predaka ali i predačkog greha koji, poput defektnog gena, on nosi u sebi. Našavši se u vihoru ratnih dešavanja on ubija neprijateljskog vojnika i budi zlo iz prošlosti čime pokreće lavinu stravičnih događaja. Lični sukob s opasnim kriminalcem Vukom odvodi ga u surovi svet podzemlja a cena izlaska iz tog sveta je previsoka – novo ubistvo koje Andrej mora da izvrši. On to i čini... ali se tu ne zaustavlja...
Sa svakim novim ubistvom Andrej postaje opsednut smrću drugih ljudi. Satanski aspekt njegove ličnosti je sve dominantniji, pa on počinje da ubija i onda kada kriminalac to ne traži od njega. Raspet između greha predaka, savesti, surovih okolnosti i prosvetljujuće spoznaje, on počinje da naslućuje perfidnu igru zla koja se vekovima poigrava porodicama Arsenijević i Sanković, čineći ih naizmenično zločincima i žrtvama. On shvata da se zlo ne može pobediti ratom, već oproštajem i iskrenim pokajanjem. Ali hoće li imati snage da oprosti prevaru, izdaju i smrt roditelja?
Može li snaga ljubavi da prekine porodično prokletstvo, ili će Andrej postati samo još jedna njegova karika?

Dobro ispripovedana priča o našoj stvarnosti, ljudskim dilemama i nedoumicama, etičkom i duhovnom bespuću, istorijskoj zlehudoj sudbini jednog naroda, ali s jasnim stavom o potrebi za humanističkom koncepcijom i pozitivnom moralnom vizijom sveta.
Ivan Zlatković, književnik i doktor srpskog jezika i književnostiGoran Malbaša je rođen u Aranđelovcu 1970. godine gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Višoj tehnološkoj školi i na Fakultetu tehničkuh nauka.
Do sada je objavio zbirku pripovedaka Snajperista i druge priče (2008) i roman Anđeo i striptizeta (2014).
Pisao je za časopis „Izlog kulture“ kao i za dnevne listove „Večernje novosti“ i „Politika“.
Živi i radi u Štokholmu.

TOP