VUČJA NOĆ

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Srđan Tomić
Izdavač: Književna omladina Srbije
ISBN: 978-86-7343-326-4
Povez:broš povez
Pismo;latinica
Br.strana:344
Godina:2017

Array
700,00 Дин.

Roman autora najnovije generacije pisaca fantastike!

Zamislite sve pisce fantazija koji vam se zaista dopadaju. Obično ih je između 5 i 10 (mada se na “obično” ne može uvek računati). Sada zamislite autore fantastičnih dela koja vam se nisu dopala, ili su vas ostavila ravnodušnim. Povelik broj, zar ne? U redu - sada zamislite sve autore na svim policama u vašoj lokalnoj knjižari. Upravo tako. Ima ih na stotine. Verovatno je mnogo fantastičnih priča koje su vam se u određenom trenutku dopale, ali ih se sada ne možete setiti - zato što su u glavnom ličile na mnoge druge. Nisu bile originalne.
Upravo je ,,Vučja noć’’ – prva iz trilogije ,,Kolevka snova’’ Srđana Tomića takva, originalna. Dokaz da zdrava mašta i mogućnost kreiranja slika iz onoga što jedan pisac epske fantastike želi da stvori, kao rezultat daju i vise nego odličan roman ovog veoma zahtevnog žanra.

Ali, šta je to u fantaziji što nas privlači? Ako pogledate vrhunske filmove i knjige za sva vremena, obično ćete naći da postoji neka epska komponenta u njima, da nas one odvode u drugo vreme i na neko drugo mesto. Tu je prisutan osećaj velikog novog sveta, velikog otkrića. Zašto želimo takve stvari? Možda zato što postoji osećaj da u svima nama postoji istraživač. Ljudska vrsta istražuje. To je ono što mi radimo. Istražujemo naš svet i ono što se događa oko nas. Fantazija i epika omogućavaju nam da istražimo nešto sasvim novo, i da to zavolimo. Tragamo za tim i čeznemo za tim. Osim toga, želimo da verujemo da jedna osoba može da napravi nešto drugačije.
Srđan Tomić je u tome uspeo. Stvorio je književno delo sa kojim se uzdigao u sam vrh pisaca ovog žanra u Srbiji.
Neverovatna knjiga... kad počnete da je čitate, više se nećete odvojiti od nje. Zahvaljujući životnosti i svežini pripovedanja, čita se s užitkom.

Dobro vođen, izuzetno maštovit roman koji će, sigurni smo, Tomiću doneti mnoštvo čitalaca, govori o sledećem:
Kruna kraljeva blista. Moć isijava u snazi večnog plamena. Sudbina je naizgled u rukama silnih. Čuvar večne straže, Rimant Otlakon, sluti da nije tako, pa grabi svete knjige iz zaborava posmrtne kuće rodonačelnika loze Plamena. Kao izdajnik napušta dvor shvatajući da je Kolevka snova zemlja u kojoj se rađaju zmajevi. Njima pripada večni plamen, sva moć i snaga kojom se služe kraljevi. Uskoro će se zmaj probuditi i uzeti svoje nasleđe, jer već dugo sneva svet koji ga okružuje. Tren pre nego što otvori oči, san i svet će se preplesti.
To je Vučja noć. Čarolija koja obuzima Rimanta, ali i jednog mladog konjanika kraljevstva, vešticu, i uhode neprijatelja ljudi. Oni otkrivaju da će novi dan obasjati stari svet za koji su zaboravili da postoji.

Srđan Tomić, stasao je u jezičkom nadigravanju britkih tonova i vrcavog jezika voždovačkog usmenog pripovedanja. Interesovanje za priču, snažne karaktere i događaje brusi kroz pisanu reč na Fakultetu političkih nauka i radeći kao novinar. Kao autor stremi suprotno toku, verujući u izvornu snagu epa. Serijalom „ Kolevka snova“, poseže u svet bajki, ispredajući sudbine i likove koji ostaju da izgaraju u noći dugo pošto se lampe, računari i televizori ugase. Ima 35 godina, živi u Beogradu sa suprugom i ćerkom.

TOP