VALOVI UZALUDNOSTI

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Zoran Bar
Izdavač: Književna omladina Srbije
ISBN: 978-86-7343-330-1
Povez: Mek
Pismo: latinica
Br.strana: 96
Godina: 2017.

Array
500,00 Дин.

U svojoj žanrovskoj raznovrsnosti, ovo sjajno napisano i vešto strukturirano delo je tematski dostupno svakom iskrenom ljubitelju pisane reči.

U pitanju je jezgroviti prozni mozaik, koji redefiniše kratku formu, čineći ovu zbirku autentičnim romanom u pričama. Sveprisutna estetika, koja isijava iz svake rečenice, samo naglašava autorovu iskrenost i pruža snažnu emocionalnu podlogu poglavljima od kojih su "Valovi" sačinjeni. Ovakav prozno-poetski pristup, u kom se sudaraju romantizam i realizam, svesno pojačava suštinu svake priče pojedinačno, kao i zbirke u celini. Sadržajno, ovo delo oslikava unutrašnji portret savremenog društva, u kom zalutali pojedinac pokušava da pronađe stazu sopstvene slobode i sigurnosti, u vreme kada se više nego ikada ranije sukobljavaju bliskost i otuđenje; ljubav i ravnodušnost; sebičnost i altruizam; odnosno, sloboda i hremetičnost korporativne kulture.
Generalno, ova vrhunska oda umetnosti predstavlja višeslojni odraz sadašnjeg trenutka, u kom se jedino kroz motiv ljubavi i kreativnosti nazire rešenje putem kog se pojedinac i društvo mogu izdići iznad globalno nepovoljnih okolnosti.

Zoran Bar je majstor priče. Svestan je ljudske potrebe za pričanjem priče. Svestan je snage reči i snage poruka koje se pričom mogu preneti.

Iako je ovo njegova prva objavljena knjiga, iz njegovog teksta progovara zreo pripovedački glas, do te mere jezično, stilski, formom i temom doteran da se čini kao da je u ovaj naš svet upao iz paralelnog svemira u kojem se pisci rađaju mudri kao da im je osamdeset godina. Bar je, naime, potpuno uverljiv i kad "koristi" glas dečaka, i kad progovara iskustvom starca.
Bar ovom zbirkom pokazuje impresivnu pripovedačku veštinu, pri čemu priče deluju fluidno i ni na trenutak zamorno. Bar, takođe, pokazuje i izvrsno poznavanje ljudske psihe. Posežući za dubinama ljudskosti, iznedrio je uverljiv i čitak prozni niz.
Zbirka na taj način funkcioniše kao svojevrsni parafilozofski (jednostavno pisani) praktikum svakidašnje egzistencije u okvirima patologije savremenosti. Pri tom, u svakoj priči se skriva duboka mudrost, umeće življenja. Svaka je njegova priča dobro promišljena i nalazi se na pravom mestu u knjizi. I svaka ima poruku.

Knjiga sadrži 20 izrazito kvalitetne, međusobno vrlo različite priče koje, ipak, povezuju određene zajedničke karakteristike. U prvom redu to je vrlo gusta, razgranata, vijugava rečenica, često metaforična, puna slika, upoređenja, asocijacija i simbolike, poetična i filozofska – ukratko, u kontekstu savremene srpske instant-proze, proza Bar Zorana prepuna je sočnih i bujnih rečenica posve nesvakidašnjih i endemski neuobičajenih. Njegov rukopis obeležava stilistička ambicioznost i izrazita motivska šarolikost, te heterogenost izražajnih sredstava kojima se autor služi, uz veliko leksičko bogatstvo i mnoštvo vrlo lepih rečenica.

Iz recenzije Verice Sekirarski

Prema rečima našeg autora: „Ako bi iko pokušao da, kroz tekst i fotografiju, verodostojno predstavi ili spozna nečiji identitet, i pritom poverovao da je u tome uspeo, ta osoba bi morala biti ili metafizičar, ili u velikoj zabludi.”

Uzevši u obzir navedene reči i uvidevši da (verovatno) nismo ni jedno ni drugo, delimičnom, i jedinom ostvarivom, upoznavanju, morali bismo pristupiti na krajnje konvencionalan način – kroz deskripciju životne uloge i individualnog iskustva koje, navedena uloga, sa sobom donosi. Služeći se upravo ovakvim metodom, identitetu našeg pisca prići ćemo sa dve strane – formalne i (nemerljivo značajnije) neformalne.

Kada je reč o prvoj, šturo ćemo navesti da je ime autora Zoran Bar, koji je, po zanimanju, master psiholog – primarno kliničkog usmerenja, kao i to da je rođen u Vršcu, sada već nezanemarljivo daleke 1987. godine. Reklo bi se, sasvim dovoljno za iluziju predstave o jednoj osobi.

U odnosu na prethodno istaknutu pretpostavku da su neformalne pojedinosti daleko važnije od formalnih (iliti banalnih), reč je o pasioniranom zaljubljeniku u umetnost – primarno u književnost, kinematografiju i muziku, pri čemu se, u afinitetima, kao glavni kriterijum, nameću iskrenost i suština kao proizvod autentičnog stvaralačkog iskustva, koje odražava univerzalno značenje. Upravo ovakvom pristupu, koji je i više nego primetan u njegovom literarnom prvencu, zbirci kratkih priča "Valovi uzaludnosti", autor teži i u ostalim segmentima života.

Uz gore navedeno, može se istaći i činjenica da se kao jedna od glavnih odlika njegove ličnosti i navika, nameće i bezgranična sklonost ka analitici najrazlitijih aspekata realnosti, koja je, po pravilu, praćena kako ironijom, tako i autoironijom, najčešće povezanom sa uvek prisutnim doživljajem apsurda.

U svakom slučaju, nakon uspešnog ili neuspešnog oslikavanja siluete autorovog identiteta, ovaj tekst ćemo završiti mišlju koja, u svojoj prozaičnosti, ipak predstavlja istinu, makar u ovom slučaju, a koja glasi: „Ukoliko ste pročitali knjigu, upoznali ste autora do mere koja ostaje nedostupna i formalnom i neformalnom pristupu, pritom zaobilazeći status metafizičara u zabludi.”

TOP