U moru si

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Bojana Stošić
Izdavač: Književna omladina Srbije
ISBN 978-86-7343-348-6
Povez:Broš.
Pismo:ćirilica
Br.strana: 80
Godina: 2018.

Array
400,00 Дин.

U vremenu u kome živimo, pisanje poezije najviše podseća na odvažnost Don Kihota koji se svojim avanturama suprotstavlja bezumnoj praznini svakodnevice. U vreme kada mladi ljudi žive u svetovima u kojima nema mesta za stihove i rime, nekolicina odvažnih svojoj generaciji postavlja putokaze i otvara prozore kako bi u zagušljive sobe bez knjiga ušao vazduh.
Zbirka poezije ,,U moru si'' dnevnik je mlade duše, spremne da se uhvati u koštac sa svim izazovima života. Bez straha, samouvereno, ona u svojoj prvoj zbirci pesama govori o svemu onome što joj donose svaki novi dan i iskustvo koje stiče i “od koga se raste”.
Ona plovi svojim morima, igrajući se rimom, vešto slikajući rečima pejzaže koji rastu u metafore i oživljavaju njen unutrašnji svet.

Iz recenzije Tamare Krečković, nastavnika srpskog jezika i književnosti

Zbirka sadrži 36 pesama, koje teku kao čista, iskrena, ispovedna lirika.
Nekoliko je izuzetnih ostvarenja, kao što su na primer: ''Ćutanje nije lek'', ''Ako sanjam, ne budi me'', ''Trenutak'', ili pak veoma šarmantna pesma ''Car Balša'' koja, po skromnoj proceni, zavređuje da uđe u neku Antologiju pesama za decu.

Iz recenzije Duške Kisin, pesnikinje i nastavnika muzičke kulture

,,Između ovih korica komešaju se najdublje emocije, autobiografske. Ako uopšte takve emocije i postoje, volela bih da ih pronađete ovde. Najosećajniji deo mog bića pisao ih je sebi za vas.'' - Bojana Stošić

,,Šta će biti kada aplauz budu samo majčine ruke,
kada mač postane igla, jer lažna sreća seče jače?
Jesen će biti kriva za sve nevolje i muke,
ali te kiše nisu kiše, to rodna zemlja plače.''Bojana Stošić rođena je 2000. godine. Nakon završene osnovne škole upisuje Šestu beogradsku gimnaziju. U međuvremenu postaje članica Vršnjačke mreže podrške inkluzivnom obrazovanju, Incest trauma centra i Centra za razvoj ideja. Volontira na raznim muzičkim i filmskim festivalima, kao i u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska (Beograd). Poeziju piše od svoje devete godine, a 2017. godine osvaja dve nagrade. Njena pesma "Ako sanjam, ne budi me" objavljena je u Međunarodnom književnom zborniku "Miloš Crnjanski" - Austrija i pesma "Trenutak" objavljena je u Zborniku književnog stvaralaštva mladih Srbije i dijaspore.
,,Ja pravim korak unapred, posmatram, divim se životu i zauvek obećavam - nastaviću da pesmama izazovem emociju zbog koje ćemo se truditi da mane pretvorimo u vrline, kajanje u prave izbore i oborene glave u ponosne korake napred.''

TOP