TRAGOM DUŠE USNULE

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Mila Miljanić
Izdavač: Književna omladina Srbije
ISBN 978-86-7343-339-4
Povez: Broš
Pismo: latinica
Br.strana: 50
Godina: 2018.

Array
300,00 Дин.

Novi pesnički biser u izdanju Književne omladine Srbije, zbirka poezije ,,Tragom duše usnule'', autora Mile Miljanić.

Hrabrost da se bude iskren u pesmi zaslužuje respect, jer ovi stihovi zrače svetlošću koja rasteruje mrak tuge, odakle vrebaju nenaslutiva zla i boli – što kad se iskleše u stihove postaje izazov života. Pesnikinja život gleda pravo u oči i ne krije svoju ranjivost, ali u dostojanstvu vidi uporište za gubitak koga prati neminovnost, jer je to jedini realni, prirodni put do konačne pobede čoveka nad životom – gde je individua kap u okeanu. Iskra u kosmičkom beskraju.
Predivan naziv zbirke „Tragom duše usnule“ uvodi nas u suštinu individualnog refleksa unutrašnjeg sveta harmonije koji se povija od iznenadnih surovih ataka vanjskog, svirepog sveta kroz sukob poželjnog i nedokučivog, sanjanog ali nedosanjanog, dragog, bolnog što se neumoljivo vraća i zanosnog što nezadrživo odlazi, rađajući pesmu kao ishodište prihvatljive utehe kroz koje prolaze topli zraci sunca.

,,Opet sam dečak, nestašan i čio,
željan života kroz žito jurim,
čeka me majčin zagrljaj mio,
klasje razgrćem, domu žurim.

Nebo nada mnom plavlje no ikad,
poskočim samo i dotaknem ga lako,
nisam ovo mogao nikad,
stegnu se nešto u grudima jako.

Gledam, iza brda sunce zalazi,
pod nogama smrzlim led puca,
majčin me zagrljaj najzad nalazi,
srce je stalo, a duša ostala da kuca.''

,,Impresivno bogato delo za koje nikada ne bih rekla da je prvenac, s obzirom na dozu pesnikove zrelosti koja je sve vreme prisutna.
Ona pesničkim tonovima uliva nadu i traži neku svetlu stranu života. Njena rima oduševljava, ostavljajući utisak da je s lakoćom pisana...''

Iz recenzije Aleksanra Šćekić, pesnik

Mila Miljanić rođena je 1980. godine u Beogradu koji po završenoj srednjoj školi, usled prilika u zemlji, napušta. Nakon 12 godina provedenih putujući po Francuskoj, Nemackoj, Italiji, Koreji, Indiji, Kini, Japanu, Tajlandu...vraća se svom rodnom gradu gde zasniva porodicu sa kojom i dalje često putuje, jer veruje da što više kultura i ljudi upoznamo i što više kilometara peške pređemo, to lakše u svemu što nas okružuje spoznajemo lepotu i dobrotu.
Piše pesme, priče, bajke i dramske tekstove za decu od kojih jedan čeka na izvođenje u pozorištu Slavija. Inspiraciju za pisanje nalazi u svemu oko sebe, jer su i ljubav i sreća isto kao porazi i patnje potrebni da bi se zrilo i spoznao mir.
Najviše je raduje osmeh njene dece koja su joj nepresušni izvor radosti.
Živi i radi u Beogradu.

TOP