STAJALIŠTE 21

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Aljoša Ljubičić
Izdavač: Književna omladina Srbije
ISBN 978-86-7343-383-7
Povez: Broš
Pismo: latinica
Žanr: roman
Br.strana: 406
Godina: 2019.

Array
700,00 Дин.

2004. godina, Beograd.
Svaki peti brak u Srbiji završi se razvodom.
Živi se ispred televizora, kroz politiku i svakodnevicu. Priča se da je pre bilo bolje, a da će biti još gore. Svi znaju „kako bi trebalo da bude“...
U jednom novobeogradskom bloku raste grupa dečaka, tvrdoglavo uverena da im niko ništa ne može, samo ako su složni. Nijedan problem ne deluje im nerešiv, nijedna situacija opasna... Odrastanjem, odluke postaju teže, a posledice veće. Svaki od njih mora da izabere svoj put, čak iako je premlad za taj izbor.
Jedan od njih je i Boris... Kada tvrdoglavost postaje problem, a nestašluci prelaze u poroke?
Ovo je roman za sve mlade koji misle da nije do njih.
Ovo je roman za sve roditelje koji misle da laž može da zaštiti.

,,Aljoša Ljubičić pripoveda u prvom licu o odrastanju i sazrevanju jednog dečaka u Beogradu početkom novog milenijuma. I ovo je njegov prvi roman.
Iako debitant, svojim jedinstvenim stilom i iskrenošću Ljubičić uspeva da zgrabi čitaoca već na prvim stranama kada upoznajemo glavnog junaka - petnaestogodišnjeg Borisa Ružičića i njegovu idiličnu porodicu - otac i majka profesori, starija sestra za primer. Međutim, idila je samo privid i polako, kako stranice odmiču, nagoveštava se njeno urušavanje. Autor nam ništa ne otkriva unapred već nam pripoveda redom, onako kako su se stvari i dešavale. Kroz priču idemo bez zaustavljanja kao planinskom rekom punom bukova i sprudova, ali i skrivenih mesta koja čuvaju neke tajne. Recimo o svemu onome što tada radimo prvi put.
Da li je Stajalište 21 tinejdžerski roman? Svakao da jeste i kao takav spada u nedostajuća štiva napisana na našem jeziku, smeštena u naš prostor i vreme, ali, zbog svoje autentičnosti i iskrenosti može biti i zanimljiv i važan roditeljima tinejdžera. Ako ništa drugo, ono da ih podseti da su i oni nekada bili mladi i da decu nikada ne treba ispustiti iz vidokruga jer kada nam nisu na oku moramo znati gde su, s kim su i šta rade. ''
Iz recenzije Milice PiletićAljoša Ljubičić rođen je 1990 godine u Beogradu gde je završio Srednju medicinsku, a potom i Višu medicinsku školu. Od najranijeg uzrasta posvećen je košarci, pa i svoj profesionalni put nastavlja u sportu, kao fizioterapeut u košarkaškom klubu iz Beograda. Karijera ga dalje vodi u Bahrein, a zatim u Kuvajt. Trenutno živi i radi u Beogradu.
Pisao je od uvek, ali za sebe. Misli koje nije osećao da može da deli sa drugima stavljao je na papir. Skup priča koje je pisao još kao srednjoškolac spojio je u roman „Stajalište 21“. Aljoša nikada nije imao dodira, niti otvorenu naklonost ka književnosti i ovaj roman je veliko iznenađenje za njegovo bliže i šire okruženje. A za njega deo koji je nedostajao.
On piše u prvom licu, o odrastanju i sazrevanju tinejdžera. Njegov stil je iskren i nepretenciozan i sa lakoćom nas stavlja u svet i glavu jednog srednjoškolca. Srećemo se sa nametnutim očekivanjima, društvenim izazovima, lošim i dobrim odlukama i unutrašnjim borbama. Aljoša nam autentično dočarava likove, ni dobre, ni loše, kao u stvarnom životu. Kaže da je svaka sličnost sa ljudima i događajima slučajna, ali čak i da je tako, stil pisanja omogućava nam da sve likove prepoznajemo i u našim životima.
Takođe, on veruje u iskrenost i pravičnost, u ispravno i pogrešno, crno i belo. Ljudi koji ga znaju rekli bi da je pesimista, ali romanom „Stajalište 21“ daje svetlo na kraju tunela mladim ljudima kojima je odrastanje u današnjem okruženju sve teže.

TOP