SNOVI OD PAUČINE

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Vladan Savić
Izdavač: Kreativna radionica Balkan
ISBN: 978-86-6403-029-8
Povez: Mek
Pismo: Latinica
Br.strana: 104
Godina: 2016.

Array
385,00 Дин.

Prva objavljena zbirka poezije „Snovi od paučine” autora Vladana Savića na prvo čitanje ostavlja utisak gorčine, težine, bola i pesimizma. Ali, nisu melanholija i pesimizam glavne karakteristike ove poezije. Postoji u ovim stihovima nešto senzibilnije, suptilnije i harmoničnije.
I sâm naslov jedne od pesama: „Mesec u patikama” aludira na poziciju lirskog subjekta ‒ nekoga ko luta, ko se traži i ko se još uvek nije pronašao, uz sveprisutan žal za prošlošću i mladošću uz neizmernu tugu za zauvek izgubljenim članovima porodice i nemogućnost da se ti gubici prebole.


Rođen je 1967. u Smederevu.

Već u ranom detinjstvu, posle smrti oca, seli se, sa majkom i sestrom kod majčinih roditelja u Skobalj gde upisuje osnovnu školu. Živi u siromašnoj, ali poštenoj porodici, okružen ljubavlju i pažnjom najbližih. Najlepše dane detinjstva provodi slušajući priče i mudrosti starijih članova porodice i rođaka, koje mu zauvek ostaju urezane u pamćenje. U Smederevu završava srednju školu sa namerom da upiše neki od fakulteta u Beogradu. Međutim, zbog loše materijalne situacije, odustaje od upisa i odlazi na odsluženje vojnog roka. Po povratku, nalazi posao u jednom restoranu, ali ubrzo shvata da ga olovka i papir, mnogo više ispunjavaju zadovoljstvom od viljuški i salveta. Nastavlja da radi razne poslove kako bi preživeo, uvek noseći u džepu olovku kojom je beležio neke zalutale stihove i razmišljanja.

A, onda,nastupa vreme smrti. Za relativno kratak vremenski period, umiru članovi porodice i neki veoma dragi ljudi, koji su u mnogome doprineli formiranju njegove lićnosti. Od tada, stihove tka razočarenjem i boji ih u crno.

Prvu pesmu je objavio 2015-te u zborniku poezije “Garavi Sokak”.

Živi i radi u Skobalju, u kući u kojoj je odrastao i proveo najlepše dane života.

TOP