SANJAM OBALE SREĆE

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Miroslava Radojević
Izdavač: Kreativna radionica Balkan
ISBN: 978-86-6403-
Povez: Mek
Pismo: Latinica
Br.strana:
Godina: 2016.

Array
660,00 Дин.

Nije uobičajeno niti se dešava baš često da se sretnemo s pesničkom zbirkom u četiri ruke i dva srca.
Takođe, nije uobičajeno da majka i kćerka pišu stihove, i još ređe da svoje zbirke ujedine u jednu, s dva naslova.
I da se njihovi stihovi susreću, ulivaju jedni u druge, krenuvši iz dva i generacijska pravca.
Polazišta obe autorke su iskustvena, i za nas, čitaoce, ne mora biti presudno u recepciji „dvojezične“ knjige da li je reč o
majci i kćerci. Ipak, to je zanimljivo kao igra odraza bliskih bića, kako lice i odraz menjaju mesta.

Tematski, pesme Mire Radojević kreću se u prostorima sećanja na zavičaj, tu je i osvrtanje na mukotrpni pređeni put daleko
od svega svog. Autorka nam dočarava svoj odnos prema flori i fauni, tajnim mestima mladosti, bolu ljubavnog rastanka, prostorima između jave i sna, nemiru, materinskoj ljubavi, stihovima u romantičarskom maniru, uz prihvatanje života, s blagošću i nenametljivim humorom.

U njenim stihovima vibrira aktivistički pristup životu po kome nam za sopstveni položaj niko ne može biti kriv ili odgovoran a svoju realnost gradimo sami.

Pritom, ona svoju poeziju samoodređuje ovako:
Samo ljubavi su posvećeni stihovi moji.

Davanje nas čini i ranjivima i slabima, ne znamo da li će nam išta biti uzvraćeno niti da li će nam sudbina podeliti srećne karte, jer svako može ostati bez ičega. Ako izrazimo toplinu srca i izlijemo je na čitaoce možemo se samo nadati uzvraćanju kroz uživanje i kretanje ljubavi, u svim pravcima.
A to je i misija onih koji pišu, da šire ljubav.

Danica Vukičević   


Miroslava Mira Radojević je rođena u Subotincu kod Aleksinca  Završila je mediscinsku školu u Ćupriji. Tokom rada je završila i školu za anestetičare na VMA u Beogradu. Radila je u Ćupriji do 1990 godine kada dolazi u Švajcarku i nastavlja sa radom. 2010 godine odlazi u penziju, ali ne prekida sa radom, jer je zaljubljena u svoj poziv. Tada pocinje sa pisanjem poezije i proze.

Svoje radove je objavila u zborniku Udruženja srpskih pisaca Švajcarske « Zaveštanja 2013 », « Zaveštanja 2014 », « Zaveštanja 2015 » i « Antologija Zaveštanja » i u dvojezeičnoj knjizi « Zlatne reči », Takođe je svoju poeziju objavila u zborniku « Aleja breza », « Pesniku srebrne kose », « Plodiste », « Garavi sokak » i « Pamtenik ». Član je književnog kluba « Dušan Matić Ćuprija », « Zdravko Đekić » Štutgart i  « Sedmica »  Frankfurt na Majni.
Dobitnik je nekoliko priznanja i zahvalnica za doprinos pisanoj reći.
Njena prva knjiga poezije koja je izasla 2015 godine « Naši dani «  dobila je pozitivne kritike što joj daje još veći elan za pisanjem.   

TOP