Sa svitanjem

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Ilinka Marković
Izdavač: Književna omladina Srbije
ISBN 978-86-7343-287-8
Žanr: poezija, 1. izdanje 2018.
Povez:160 str. broš. i tvrd povez
Pismo: ćirilica
Godina: 2018.

Array
500,00 Дин.

Nova zbirka poezije Ilinke Marković, treća po redu, ''Sa svitanjem'' ( ,,Između juče i danas'' 2014. i ,,Pravo na život'' 2016.) nešto je poput lirskog dnevnika koji autorka još uvek piše nežno prebirajući po uspomenama.
Hodati stazama njene poezije zanimljiva je i lepa avantura u kojoj vas ne čekaju oluje i razočarenja, nego fino istkano pletivo života kojim ona komunicira s čitaocem otkrivajući mu svoje emocije, životno iskustvo i mudrost života.
Ilinkini darovi su pesme njene, lepe kao rano ruho devojačke duše koje ona tka, plete i veze za sebe i svoje bližnje, i daljnje, za sve one koje zna i ne zna i o kojima peva, za male kućne praznike i sve ređe svečanosti čitanja i slušanja pesama. Toliko ljubavi, dobrote i nežnosti, prožete tihom setom, može da iznedri samo prava lirska duša, i to ženska, ona koja je u bliskom rodu sa samom poezijom i koja sve ovo što nam daruje kroz blage, lekovite, skoro ljubavne pesme i knjige, nije naučila iz knjiga već iz života, rođenjem stekla i nasledila i ljubavlju oplemenila, tako da i duši koja daruje i duši koja darove prima bude još draže i lepše.
Uz pomoć poezije naša pesnikinja uspostavlja čvrstu duhovnu komunikaciju s prošlošću, sa zavičajnim lepotama, u pesmama koje je posvetila svom rodnom kraju. U njima još uvek dišu zelene livade bezbrižnog detinjstva, još odzvanja vedar dečji smeh, i još uvek se čuje škripa improvizirane ljuljaške.

,,Uz pucketanje vatre i miris sveže pogače
vratim se svom zavičaju.''

Takođe, uz pomoć poezije ona uspostavlja čvrstu duhovnu komunikaciju sa dobrim i dragim ljudima, ljubavlju koja kod mnogih bledi i kopni pod naslagama prohujalog vremena. Otuda je ljubav centralna tema u njenim pesmama. Ljubav kao sveopšta planetarna vrednost i kao nasušna ljudska potreba.

,,Biću tvoja nedodirna zvezda
koja noću sjaji u zenici snova,
bežeći u tami od sebe same...''
--------------------
,, Ova zbirka, simboličnog naziva „Sa svitanjem“, baca svetlost na prošle dane i kao fenjer, osvetljava put za budućnost i neki lepši svet. ''

Sanja Vukosavljević

Rođena 1955. godine u Kuršumliji. Živi i radi u Beogradu.

2014. objavljuje svoj književni prvenac, zbirku poezije ,,Između juče i danas'' za koju dobija nagradu ,,Pegaz'' iz istoimene kultne edicije.
2016. objavljuje svoju drugu knjigu poezije, takođe izuzetnog književnog kvaliteta, pod nazivom ,,Pravo na život''.

,,Okrećem lice, i u ogledalu vidim oba obraza. Sa jedne strane ispod bledila izbija ljubav, radost i život, a na drugom obrazu sećanja. U ogledalu odraz novog dana, novog života, radosti zbog dečije radosti, radosti zbog navršenih godina. Radosti što sam tu da pružim ljubav voljenima."
TOP