NEVIDLJIVI GRAD

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Duško Blagojević
Izdavač: Književna omladina Srbije
ISBN: 978-86-7343-308-0
Povez: Mek
Pismo: ćirilica
Br.strana: 306
Godina: 2017.

Array
660,00 Дин.

Druga knjiga iz trilogije o Dragolj ratnicima, Duška Blagojevića, ''NEVIDLjIVI GRAD''!

U ovom fantastičnom diptihu, nastavljamo da pratimo naše drugare, Dragojl ratnike, čije avanture, ali i kategorizacija likova i odnosi među njima, teraju čitaoca da ''proguta'' svaku stranicu knjige i da nestrpljivo čeka da pređe na sledeću.

Nakon što je u prvoj knjizi ,,Duhovi rata'' drevni red Dragojl ratnika pokušao da zaustavi sile tame, dok su se Severnjaci spremali za osvajanja, zajedno sa njihovim Carem koji je želeo da zagospodari svetom, u novoj knjizi naši junaci, Kanor i Amunaki, su u Nevidljivom gradu. Mudrost i tajne tog svetog grada su im dragocene za kreiranje nove budućnosti čovečanstva. Za to vreme, velika vojska maršira kroz Srednje kraljevstvo ka Kapiji mira. I neizvesnost raste. Ujedno počinje i rizičan lov na veštice severa. I dok Crna kraljica otkriva sveto mesto severnjaka, na jugu, duhovi rata pokreću nezaustavljivu ofanzivu. Overlord i Murdor prebacuju svoje snage kroz davno zatvoren prolaz u Veliku kotlinu, u kojoj će se odlučiti sudbina čovečanstva.

Duško Blagojević je mladi pripovedač bujne mašte i interesantnih ideja, lepog i sažetog stila pripovedanja, čiji je literarni talenat potvrđen već sa drugim romanom epske fantastike, za srpsku književnost, zaista retkog žanra.
Da bi se napisala obimna priča, sa mnogo likova i zapleta, i da ona funkcioniše, potreban je vanserijski talenat. Da bi se napisao obiman roman epske fantastike, i da on funkcioniše, potrebno je još nešto osim talenta – potrebne su ideje i mašta. I to ne male maštovite ideje, jer one neće funkcionisati na puno stranica, već sijaset ideja kojima nas je Duško Blagojević ponovo obradovao. Jer je, epska fantastika – tužno je, ali je tako – danas možda jedina preostala vrsta književnosti koja omogućuje piscu da napiše roman ideje, da konstruira i vodi nas nekim novim svetovima, prošlim, izmaštanim ili budućim, svejedno, pri čemu formu epske fantastike koristi kao polaznu tačku za promišljanje o pitanjima ljudskog identiteta i opstanka. Duško je, još jednom, napisao izuzetnu priču ispod čije je površine sakrio srž poruka koje je stavio pred čitaoce.

Uprkos književnim snobovima i neznalicama, koji epsku fantastiku kao žanrovsko pisanje, ne smatraju književnošću, podsećamo na činjenicu da u jednom od kapitalnih dela svetske književnosti, ujedno i jednog od najboljih romana 20. veka, đavo hoda Moskvom u društvu brbljivog mačka. Dakle, ako se Bulgakov nije libio fantastike, što bismo mi? Dapače.
Izuzetno smo ponosni na književno pero Duška Blagojevića i na njegova oba romana, jer nam, čitajući ih, život čine lepšim i ispunjenijim.

Duško Blagojević rođen je 1978. godine u Beogradu u kome i danas živi i radi. Završio je osnovne i master studije na Ekonomskom fakultetu.
Tokom godina čitanja, epska fantastika je na njega ostavila posebno dubok trag. Pod njenim snažnim uticajem u studenskim danima razvija se osnova scenarija o Dragojl ratnicima i polako, ali sigurno dobija svoj celoviti oblik. Sam proces pisanja postaje istinsko uživanje, ali i interesantan proces samospoznaje.
„U zdravom telu zdrav duh“ je oduvek bio i ostao njegov moto. Balans između duha, uma i tela pokušavao je da pronađe najpre kroz mačevanje, a nakon toga pronašao je mir u drevnim veštinama joge i meditacije, aktivnostima koje rado upražnjava i dan danas.
Za njegov književni prvenac o Dragojl ratnicima ,,Duhovi rata'' dobio je prestižnu, drugu nagradu ,,Pegaz'' 2016. godine.

 

TOP