NEČUJNI POSMATRAČ

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Nikola Todorić
Izdavač: Književna omladina Srbije
ISBN: 978-86-7343-310-3
Povez: Mek
Pismo: ćirilica
Br.strana: 64
Godina: 2017.

Array
350,00 Дин.

Prasak od reči je izvođač umeća pesnika koji ume da vodi do duše, a čime drugim nego pesmom? U vremenu u kome se sve obrušava, Nikola kao da sakuplja i reči i osećaje koje odašilje preciznom strelom ka nama, šaljući nam pouku da možemo samo usmerenom snagom duha izaći iz svake nedaće.
On se osvrće na svaki detalj u životu, jer svi i jesu bitni za celokupni mozaik protkan bojama duše. Samoća i neuhvatljivost trenutka povezani sa uraganom koji pesnika baca po mestima usnulih gradova, sastavni su delovi prolaznosti u poetičnosti i rekonstrukciji života.
Nikola nam poručuje da nadmoć obesmišljava strah.

U igrama svetlosti i senke mi plovimo po našim zatišjima i čekamo pregršt radosti koje će obrisati senke prošlosti i uvesti nas u budućnost zajedno sa pesnikovim snom o životu.

,,Između tuge i radosti,
između lepote i mladosti,
između slabosti i hrabrosti,
između želja i stvarnosti.
Tu ja negde putujem
od života umoran.
Utočište tražim od stalnih lutanja
i gladnih vukova.''

Iz recenzije Tanje Vukićević

 

Nikola Todorić

Od 24 godine dosadašnjeg životnog staža autora, tri četvrtine navedenog vremenskog razdoblja

postoji simbioza između života u odrastanju, školovanju i ljubavi prema poeziji, koja je isprepletala njegov život kao plemenita nit neodvojiva od njegovog bića. I sve što je doživljavao, preživljavao, radovao se, tugovao, odgovarao životnim obavezama, uvek je tu bila pored njega i u njemu poezija, nekad verni sluga, nekad surovi gospodar, ali uvek tumač svih životnih okolnosti koje su ga pratile. Kao plod tog osećanja nastale su pesme kojima je poželeo i osetio potrebu da ugledaju svetlost dana i da se opredmete u emocijama čitalaca koji ih budu pročitali. Zato njegov prvenac, prva knjiga, za autora ima ogroman značaj, jer je deo njegovih pesama stavio na uvid javnosti da svedoče o njegovom poimanju događaja u životu i sveta koji nas okružuje.

Autor živi i stvara u Kraljevu.

TOP