Kad upoznah sebe

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Mirjana Matić
Izdavač: Književna omladina Srbije
ISBN 978-86-7343-344-8
Povez:Broš.
Pismo:latinica
Br.strana: 80
Godina: 2018.

Array
400,00 Дин.

Knjiga ,,Kad upoznah sebe’’ njiše se između sekvenci memoara, autobiografije i romana u pričama.
Napisana je lepim i čistim, savršeno stilski oblikovanim jezikom.
Prave male mudrosti za svaki dan koje nam poručuju da tokom celog života budemo putnici, avanturisti i radoznali istraživači. Sa srcem. Sa verom u sebe. Kao pravi junaci ove čarobne i neponovljive pustolovine zvane život.

Mirjana Matić je osoba koja svoju kreativnost i maštovitost ispoljava na brojne načine, i retko kada miruje. Svojevremeno smo se zaljubili u njene stihove iz zbirke poezije ,,Ćutim godinama’’, a danas uživamo u njenom iskrenom, jednostavnom i životnom pisanju u novoj knjizi pod nazivom ,,Kad upoznah sebe’’.
Neodoljivo. Šarmantno.
Čitajući njene kratke priče i eseje, uživali smo u spontanosti i harizmi ove divne devojke. Toliko je nežnosti i ljubavi u ovoj knjizi, toliko čistote i iskrenosti, da dođe čitaocu da se postidi zbog svake loše misli, zahtevnosti i sebičnosti.

Naime, mudri ljudi su u svakoj važnijoj kulturi otkrili kroz istoriju da tajna sreće nije u tome da se dobije više, već je tajna u tome da se želi manje. Čini se da sadašnji trenutak predstavlja jedan od onih zlatnih trenutaka promene, priliku da se slobodno odreknemo svega što nam ne donosi sreću, i da iskoristimo prednosti pokreta svog vremena. Da pojednostavimo i ulepšamo svoj život. I uživamo.
Zato Mirjana, na početku knjige, poručuje čitaocima:

,, Tvoj put je da budeš ono što jesi. Tvoj put je da živiš bez maski. Tvoj put je da uspeš.’’Mirjana Matić, Novi Beograd

,,To neobično putovanje započela sam 1991 godine. Majka me je rodila u tadašnjem porodilištu u Rumi. Bio je 05.juli, i meni dodeliše da u horoskopu budem Rak. Emotivac, kažu. Odrasla sam na selu. U Sremu. Mesto pod nazivom Kupinovo. Mesto koje ima istoriju, tradiciju i dušu. Tamo sam naučila prve korake, imala prve ljubavi, i napisala prve stihove. Tamo su moji koreni. Ali, kako kaže Selimović „Čovek nije drvo, i vezanost je njegova nesreća, oduzima mu hrabrost, umanjuje sigurnost“. Svesna ove istine, nastavila sam svoje neobično putovanje odlazeći na dalje školovanje u Beograd.
Sve vreme, nikada nisam odustajala od svog najvećeg sna, a to je da objavim zbirku poezije. U 19. godini objavljujem svoju prvu knjigu, zbirku poezije pod nazivom „Ćutim godinama“.
Nakon nje, počela sam da pišem prozu i kratke priče. Tako sam na svom neobičnom putovanju odlučila da objavim drugu knjigu koja je proizašla iz preispitivanja sebe, svojih emocija, svojih razmišljanja - ,,Kad upoznah sebe''. ''

TOP