Café Talija

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Jasna Arbanas
Izdavač: Književna omladina Srbije
ISBN 978-86-7343-345-5
Povez:Broš.
Pismo: ćirilica
Br.strana: 112
Godina: 2018.

Array
500,00 Дин.

Da li volite realne bajke? One koje su nastale u vremenu u kome sada živimo? Ukoliko je odgovor potvrdan, onda je ovo prava knjiga za vas!
Naime, ,,Café Talija – bajka o jednom vremenu’’ nije bajka, daleko od toga, nego iskustvo prošlosti vešto posredovano u sadašanjost. Izvrstan spoj istorijske građe i intimnog svedočenja, vešto pretvoren u štivo koje se obilato naslanja na realnost, ali i na emocije.
Kad je aurorka i naratorka romana Café Talija odlučila da pristane na desetodnevno nagradno putovanje u Pariz sa malo poznatim drugom iz gimnazije, možda nije slutila da započinje nešto novo, nepoznato i izazovno. Pariz, grad svetlosti, ponudio im je vreme i priliku da budu sami, da se zbliže i zavole. Upoznajući Pariz, upoznavali su se i međusobno. Već tada, na početku, u roman, baš kao i u život, simbolično se upliću dve antičke muze, Melpomena, muza tragedije, i Talija, muza komedije. U trenutku kada se rađala njihova ljubav, “na pragu jednog opasnog vremena”, u njihovoj zemlji počinjao je rat, raspad zemlje i sunovrat sistema vrednosti.
U pitanju je suptilna knjiga sećanja koja lično iskustvo pretače u uzbudljive memoare u kojoj će se prepoznati svi oni koji su živeli i preživeli devedesete na Balkanu, roman koji svedoči o snazi ljubavi koja nadilazi sve nedaće, o pobedi života nad smrću.

asna Arbanas je rođena u Sremskoj Mitrovici 1962. godine. Kao dipl. pravnik bila je profesor i direktor Ekonomske škole “ 9. Maj“ kao i Istorijskog arhiva „Srem“, gde i danas radi. U svom pedagoškom radu mentor je mnogim recitatorima i besednicima. Predsednik je Festivala besedništva „Sirmium lux verbi - Sirmijum svetlost reči“ u Sremskoj Mitrovici.
Bavi se i slikarstvom. Učesnik je većeg broja slikarskih kolonija, a svoje radove izlaže na izložbama slikara amatera.
Dugi niz godina piše i povremeno objavljuje pesme u književnim časopisima.
,,Geografija uspomena'' je njena prva objavljena zbirka poezije 2015. godine, za koju osvaja 3. mesto na književnom konkursu ,,Pegaz'' .
Njena druga knjiga ,,Café Talija – bajka o jednom vremenu’’, objavljena 2018. osvaja 1. nagradu na književnom konkursu za afirmisane autore ,,Raskršća''.

TOP