Božićne priče

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Branka Sančanin
Izdavač: Književna omladina Srbije
ISBN 978-86-7343-346-2
Povez:Broš.
Pismo: ćirilica
Br.strana: 112
Godina: 2018.

Array
500,00 Дин.

,,Božićne priče'', obogaćene mnogobrojnim fotografijama, prikazuju geneologiju vremena i njegovu istoriju, pričajući o ljudima koji su bili deo nas, kroz tradiciju, običaje, moral, navike i predrasude, zavetne sudbine prethodnih naraštaja što se prepliće oko fenomena: zemlje.
Naime, zemlja je u percepciji svih priča Branke Sančanin – zavet predaka za buduća pokoljenja. Jer ona zna da je zemlja život. I zna da je zemlja majka. Krv i muka vekova i porodične istorije. Zato je njena knjiga antologija bića pojedinca, i aksiologija ličnosti.

Mučna i opasna vremena, a nama su ovde takva bila predugo, i u književnosti i u kolektivnoj percepciji se ponajbolje usvajaju i pamte kada se prepričaju kroz sudbine naizgled običnih, „malih ljudi“, a pogotovo celih porodica.
Branka Sančanin je u tome uspela.

Kroz sve delove knjige autorka nas vodi lepim i jednostavnim jezikom, dok je tekst obogaćen mnogobrojnim fotografijama.

Zanimljivo je to da istorija ovde uopšte nije iscrpna ni zamorna kakva ponekad biva u svojoj biti, već je lepo i skladno prožeta kroz radnju i rečenične strukture tvoreći još jedan kvalitet zbog koga ove priče ne možemo ispustiti iz ruku do samog kraja. Jer te iste priče govore ne samo o dragim ljudima, nego i o ožiljcima u duši koji ostaju.

Branka Sančanin (Banjaluka, 30.08.1962.) studirala je na grupi za opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i menadžment u kulturi i umjetnosti na Banjaluka College (BLC) u Banjaluci. Živi u Srpcu, gdje je zaposlena kao bibliotekar u tamošnjoj Narodnoj biblioteci. Majka odrasle kćerke Teodore. Piše dugo i mnogo. Ovo je njena prva objavljena knjiga.

TOP