NAPOLEON

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Dmitrij Sergejevič Mereškovski
Izdavač: Otvorena knjiga
ISBN: 86-7674-164-9
Povez: Tvrd
Pismo: Latinica
Br.strana: 423
Godina: 2012.

Array
1039,50 Дин.

Njegovo delo Napoleon - život i delo, predstavlja jedan panegerik o Napoleonu u kom je Mereškovski ostvario portret Napoleona na monografski način, navodeći veliki broj citata iz različitih izvora. Ova knjiga čitaocima daje priliku da sagledaju veličinu Napoleonovog genija iz drugačije perspektive.

 

Dimitrij Sergejevič Mereškovski (rus. Дми́трий Серге́евич Мережко́вский; 2. avgust 1866 — 9. decembar 1941) bio je ruski pisac, pesnik, verski mislilac i književni kritičar.

Prvobitna figura Srebrnog doba ruske poezije, smatra se suosnivačem simbolizma (simbolističkog pokreta). Mereškovski sa svojom ženom, pesnikinjom Zinaidom Hipius, dva puta je prisiljen na političku izgnanstvo. Tokom drugog izgnanstva (1918—1941) nastavio je objavljivanje romana i stekao priznanje kao kritičar Sovjetskog Saveza. Poznat je i kao autor filozofsko-istorijskih romana koji su kombinovani sa vatrenim idealizmom i književnim inovacijama. Mereškovski je devet puta nominovan za Nobelovu nagradu za književnost koju umalo nije dobio 1933.

TOP