LEONARDO DA VINČI - VASKRSLI BOGOVI

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Dmitrij Sergejevič Mereškovski
Izdavač: Otvorena knjiga
ISBN: 86-7674-135-9
Povez: Tvrd
Pismo: Latinica
Br.strana: 818
Godina: 2010.

Array
1617,00 Дин.

Roman "Vaskrsli bogovi" deo je trilogije istorijskih romana, koju je autor nazvao Hrist i Antihrist. Mereškovski se slično Leonardu da Vinčiju, glavnom junaku ovog romana, poslužio slikarskom tehnikom lesiranja. Na naslikanoj istorijskoj pozadini, nanoseći sloj po sloj boja, stvorio je svoj lik univerzalnog čoveka (homo universale - nadimak koji je Leonardo dobio na dvoru vojvode Lodovika Sforce) koji je bio slikar, skulptor, arhitekta, fizičar, hemičar,anatom, pronalazač... 

Koristeći se slikarskim kistom - rečima, autor, koji je više puta nominovan za Nobelovu nagradu, oslikao je život u Italiji krajem petnaestog i početkom šesnaestog veka, dajući čitaocima jasnu predstavu o okruženju u kom su nastajala velika dela Italijanske renesanse. Dvorske intrige, ubistva, lice i naličje rimokatoličke crkve tog vremena, inkvizicija, Hrist na Olimpu i olimpski bogovi na krstu suprotstavljani ili sjedinjeni na delima umetnika kao sto su Leonardo da Vinči, Mikelanđelo Buonaroti, Rafaelo Santi...

Ko je od ovih umetnika nemir i bura, ko smirenost i mirno more? Koji od njih ima veću snagu? Kakvo je bilo prijateljstvo između Makijavelija i Da vinčija? Hrist - Bog ili čovek, čovek ili Bog? Kako je mogao moliti da ga mimoiđe ono što je trebalo i moralo biti, a šta je bila njegova volja, i radi čega je došao na svet i postao čovekom? Stvarajući lik Da Vinčija, vizionara koji je još u petnaestom veku verovao da će ljudi naći načina da savladaju veštinu letenja, Mereškovski u ovo štivo ugrađuje svoje prepoznatljive promisli o religiji i filozofiji i navodi na preisipitivanje svih stanovišta na kojima se bazira ustrojstvo ljudske civilizacije.

 

Dimitrij Sergejevič Mereškovski (rus. Дми́трий Серге́евич Мережко́вский; 2. avgust 1866 — 9. decembar 1941) bio je ruski pisac, pesnik, verski mislilac i književni kritičar.

Prvobitna figura Srebrnog doba ruske poezije, smatra se suosnivačem simbolizma (simbolističkog pokreta). Mereškovski sa svojom ženom, pesnikinjom Zinaidom Hipius, dva puta je prisiljen na političku izgnanstvo. Tokom drugog izgnanstva (1918—1941) nastavio je objavljivanje romana i stekao priznanje kao kritičar Sovjetskog Saveza. Poznat je i kao autor filozofsko-istorijskih romana koji su kombinovani sa vatrenim idealizmom i književnim inovacijama. Mereškovski je devet puta nominovan za Nobelovu nagradu za književnost koju umalo nije dobio 1933.

 

 

TOP