ANTIHRIST

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Dmitrij Sergejevič Mereškovski
Izdavač: Otvorena knjiga
ISBN: 86-7674-146-5
Povez: Tvrd
Pismo: Latinica
Br.strana: 568
Godina: 2011.

Array
1039,50 Дин.

U poslednjem delu triologije Hrist i Antihrist, Mereškovski je iz temelja sagrađenih na zajedničkim motivima za sva tri romana, izgradio umetnički lik Petra Velikog, cara koji je ruskom narodu bio i najbliži i najdalji - jedan od najvećih dobrotvora i najvećih zlotvora. Lik vladara, koji je u istorijskom smislu bio pokretač i reformator ruske države sa kraja sedamnaestog i početka osamnaestog veka, poprima lice otelovljenog Antihrista - sinoubice.

 

Dimitrij Sergejevič Mereškovski (rus. Дми́трий Серге́евич Мережко́вский; 2. avgust 1866 — 9. decembar 1941) bio je ruski pisac, pesnik, verski mislilac i književni kritičar.

Prvobitna figura Srebrnog doba ruske poezije, smatra se suosnivačem simbolizma (simbolističkog pokreta). Mereškovski sa svojom ženom, pesnikinjom Zinaidom Hipius, dva puta je prisiljen na političku izgnanstvo. Tokom drugog izgnanstva (1918—1941) nastavio je objavljivanje romana i stekao priznanje kao kritičar Sovjetskog Saveza. Poznat je i kao autor filozofsko-istorijskih romana koji su kombinovani sa vatrenim idealizmom i književnim inovacijama. Mereškovski je devet puta nominovan za Nobelovu nagradu za književnost koju umalo nije dobio 1933.

TOP